Zoeken
  • Ingeborg Lubbers

#1. Denk groter dan 2021; het jaarplan is een middel, niet het doel.
Hoewel ‘Purpose’ en ‘BHAG’ (Big Hairy Audacious Goal) termen zijn die je overal tegenkomt, zijn er in de praktijk maar weinig bedrijven die hun jaarplan baseren op de toekomst in plaats van het verleden. 


Veel bedrijven maken een jaarplan voor het komend jaar gebaseerd op de cijfers van het afgelopen jaar. Bijvoorbeeld: in 2020 zijn er 1.000 producten verkocht, in 2021 is het doel 5% groei, dus wordt de target voor het komend jaar 1.050 producten verkopen. 


Mijn advies: "Start with the end in mind" (S. Covey). Weet waar je naartoe wil en beschouw je jaarplan als middel om dit jaar de stappen te zetten die je dichter bij je grote doel brengen. 


Natuurlijk zijn er voor 2021 hele concrete en belangrijke doelstellingen die gehaald moeten worden om de toekomst en groei van jouw organisatie te realiseren, maar: denk groter dan 2021.


Dit betekent dat voordat je het plan voor 2021 kunt maken, het eerst duidelijk moet zijn wat het grotere doel van de organisatie is. Ten eerste je purpose: waarom bestaat dit bedrijf? Purpose is een onderwerp waar enorm veel over gesproken en geschreven wordt - terecht, want veel bedrijven, teams en werknemers verliezen zichzelf in het uitvoeren van taken, behalen van (kleine) doelen en vergeten daarbij het grote plaatje: waarom doen we dit eigenlijk?


Naast de purpose is het ook belangrijk om een concreet doel te hebben wat de organisatie in de komende 10 jaar wil behalen. Dit doel kan en moet specifiek en meetbaar zijn: wat wil je bereiken? In mijn methode en sessies gebruik ik de ‘BHAG’, bedacht door Jim Collins (Build to Last). De BHAG is een groot doel waar je van droomt én tegelijkertijd zenuwachtig van wordt. Het lijkt onhaalbaar (en dat is het misschien ook wel) maar als je er als organisatie keihard voor gaat en het zou lukken dan is het het mooist haalbare. 


Mijn klant MisterGreen Electric Lease rust niet tot het gebruik van fossiele brandstoffen voor mobiliteit de wereld uit is. Een BHAG die hen inspireert, richting geeft en tegelijkertijd heel uitdagend is.


Het jaarplan is een logisch gevolg van de Purpose en BHAG: wat gaan we dit jaar doen om ons grotere doel te behalen? Waar gaan we op focussen? Wat wordt ons belangrijkste doel? Welke initiatieven moeten we mee starten om ons groter doel dichterbij te brengen? En, niet onbelangrijk, waar gaan we mee stoppen?


De eerste sessie voor klanten die een jaarplan willen start ik dan ook altijd met de lange termijn, zodat het jaarplan een middel wordt wat hen een stapje dichterbij hun grote doel brengt. Wil jij ook 2021 ook starten met goed plan?

4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven